Проект „Софийската Света гора – минало и настояще”

На 21 август 2017 г. се състоя информационна среща, във връзка със стартирането на проект „Софийската Света гора – минало и настояще”. Проектът беше представен от председателя на фондация „Хоризонти” Десислав Димов и ръководителя на проекта Събина Чобанова. Присъстваха потребители на „Център за рехабилитация и социална интеграция на хора със зрителни увреждания”в гр. София, приятели и съмишленици на фондация „Хоризонти”. Предвидените в проекта туристически дейности предизвикаха интерес у присъстващите, идеята за организирано посещение на софийски манастири и исторически забележителности в столицата ни бе приветствана от участниците в срещата. Събитието премина в приятелска атмосфера, Разработените от екипа на проекта маршрути бяха дискутирани, направени бяха интересни предложения и препоръки.

На 23 август 2017 г. се състоя първата туристическа обиколка, включена в проект „Софийската Света гора – минало и настояще”. Посетени бяха 3 манастира: Дървенишки манастир „СВ. Пророк Илия”, бистришките манастири „Св. Св. ЙОаким и Ана” и „Св. Петка”. Участниците се потопиха в манастирската атмосфера, благодарение на монаси, живеещи в посетените манастири, които ни поднесоха интересни и живи разкази за историята и съвременния живот в тях.
Обиколката завърши с посещение на музей „Земята и хората”, където специалист от музея ни представи интересен разказ за неговата история и изложените музейни експонати. Голям интерес предизвикаха изложените в музея скъпоценни и полускъпоценни камъни.
Останахме заредени с позитивна енергия, приятни преживявания и впечатления.

На 29 август 2017 г. ще се проведе втората от туристическите обиколки от проект „Софийската Света гора – минало и настояще”. Ще бъдат посетени манастирите: Германски манастир „Св. Иван Рилски”, Долнолозенски манастир „Св. Спас” и Долнолозенски манастир „Св. Апостоли Петър и Павел”. Обиколката ще завърши с посещение на катедралата „Александър Невски”.

Категории: