Информационна среща по проект "Гражданска инициатива за уеб достъпност в публичния сектор“

Logo_EEA_Grantslogo_horizontiНа 24.09.2015 г. Фондация "Хоризонти“ проведе информационната среща по проект “Гражданска инициатива за уеб достъпност в публичния сектор“. Проектът се финансира отПрограмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009 – 2014 г.

Събитието ни беше уважено от над 35 участника от целевата група на проекта., Сред тях бяха представители на неправителствени организации за незрящи, наши потребители, медии и специални гости: Хюсеин Исмаил заместник Омбудсман, Иван Янев експерт от Министерството на образованието и науката, Председателят на районната организация на ССБ за гр София Асен Алтънов, Председателят на Национално читалище „Луи Брайл - 1928“ Спас Карафезов, Председателят на Националната асоциация на хората с придобити увреждания Златомир Стоянов и други.

След презентацията на проекта, екипът ни отдели време за разясняване на възникналите у аудиторията въпроси. Хората се интересуваха как точно ще бъдат тествани сайтовете на публичните институции и как ще се огласяват крайните резултати от тестването.

В проекта е предвидено разработване на наръчник и чек-листа за тестване, като наръчникът е предназначен най-вече за разработчици и администратори, а чек-листата ще бъде ползвана от незрящи доброволци, тестващи сайтовете. Резултатите от всеки тестван сайт ще бъдат публикувани в списък, заложен в създадената по проекта уеб страница на Мрежа от НПО. Цялата информация ще бъде обобщена и анализирана в заключителен доклад към края на проекта.

Наръчникът и чек-листата са разработени и почти готови, но ще бъдат представени и обсъждани на планирания по проекта семинар на Мрежата.

Следващата стъпка по проекта е набирането и обучението на доброволци.

Приканваме всички неправителствени организации на и за хора с увреждания да се присъединят към т. нар. Мрежа по уеб достъпност и да излъчат свои представители за участие в доброволческата дейност. Свържете се с нас както ви е удобно, по телефон, имейл или заповядайте в офиса на Хоризонти!

Участниците във вчерашното събитие вече имаха възможност чрез анкета да изразят желание за включване в мрежата или обучението, така че са налице първите кандидатури.

Събитието се състоя с любезното домакинство на УНСС в подходяща за целта конферентна зала. Това стана възможно благодарение на Междууниверситетският център за развитие на кариерата при УНСС. Доцент д-р Йордан Близнаков Директор на Междууниверситетския център също уважи нашето събитие и поднесе специално приветствие, както и поздравителен адрес от ръководството на УНСС към екипа на Хоризонти.

След приключване на информационната среща използвахме случая да отбележим и 20-годишнината от учредяването на фондация „Хоризонти“. Г-Н Петър Стайков,дългогодишен член на УС в непринуден разказ открои интересни и важни акценти за живота и дейността на организацията от нейното основаване до днес. Припомнихме си много наши успешно реализирани проекти, с които сме били новатори и сме започвали различни полезни за целевата група инициативи.

По-подробен материал за юбилея на фондацията ще публикуваме в близките дни.

Не мога да не споделя с читателите, че за завършек на срещата бяхме приготвили една специална изненада.

Празничност на събитието и истинска духовна наслада ни подари големият музикант, китарист и певец, Лукас Маскиано. Изпълнението на Лукас беше завладяващо и красиво, а неговата харизма огря и развълнува сърцата ни.

Благодарим му от все сърце!

Благодарности на Боряна Петрова и Ана Мельова от неговия екип, които направиха възможно нашата покана да достигне до Лукас Маскиано.

Ето и една песен на Лукас, поздрав за всички приятели на "Хоризонти“.

Пенка Христова,
ръководител на проекта

Галерия: 
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Лукас Маскиано, Ели Кръстева, Пенка Христова