Видео подкастът на фондация „Хоризонти“ е на прага на своя трети сезон.

Стартирахме Horizonti-Podcast в края на 2020 г. като първият у нас подкаст разказващ за живота на хората с нарушено зрение.
Водени от убеждението, че информацията е убиец на предразсъдъците си Поставихме за цел да хвърлим светлина върху различни аспекти от социалния живот на хората с нарушено зрение отвъд клишетата „човек с увреждане в неравностойно положение“, „зависим от чужда помощ“, „обект на съжаление и дискриминация“.
Концепцията е на водещия на подкаста - Михаил Недков - служител на фондация „Хоризонти“, като в изработката и популяризирането на епизодите участват и съмишленици.
Стремим се да създаваме позитивно съдържание и се дистанцираме от теми засягащи политика, борба с институциите, разследваща журналистика и т.н.
Съдържанието на епизодите е базирано основно на разкази от първо лице, както на хора от нашата общност, така и на хора извън нея с опит в общуването с незрящи.
В тази връзка благодарим на всички, които прекрачиха прага на нашето студио. Убедени сме, че посланията им са докоснали много хора.
На прага на третия сезон на Horizonti Podcast направихме кратък анализ на свършеното до момента и съответно си обсъдихме стратегия за бъдещо развитие. По долу споделяме някои от ключовите моменти от живота на нашия подкаст.
За период от 2 години създадохме общо 46 видео епизода на подкаста, които се радват на голям брой гледания. Рекордьори по брой гледания – над 17 хил. са тези в които ни гостува актрисата Гергана Стоянова.
С течение на времето по естествен път се оформиха няколко тематични области, които разпределихме в плейлисти. Следва кратка ретроспекция - представяне плейлистите и събеседниците.

„Как хората с нарушено зрение се справят с дейностите от ежедневието“?
По темата за храната, за етикета, приборите, асистенцията и т.н. си говорихме с Панчо Карамански. В плейлиста включихме и епизод посветен на боравенето с монети и банкноти от хора с нарушено зрение.
Връзка към пълния плейлист

„За аудиото и книгите“
Гостуваха ни актьорът Момчил Степанов и актрисата Гергана Стоянова, които
имат дългогодишен опит в дублаж и озвучаване на аудио книги за възрастни и деца. С Момчил Степанов засегнахме и темата за родителството, а с Гергана Стоянова - най-популярното име сред незрящите ползватели на речеви синтезатор, си говорехме за гласа като визитна картичка и други неща от живота.
Разгледайте целия плейлист

„Служебните кучета в помощ на хората с нарушено зрение“
Посетихме училището за кучета водачи на слепи при Фондация "Очи на четири лапи"и поговорихме с председателя й - г-жа Албена Алексиева. и с Мартина Маринова – инструктор и обучител на служебни кучета. Срещнахме се с Калинка Асенова ползвател на куче водач и пътешественик и чаровната Ани Кондратиева също дългогодишен ползвател на куче водач.
Връзка към плейлиста

„Срещи с брайловата азбука“
По темата за мястото и ролята на брайловото писмо в живота на хората с нарушено зрение гостувахме на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“. Благодарности към ръководителя - г-н Йордан Младенов и експертите в лицето на прекрасните Ваня Димитрова и Петкана Ботева-Димитрова.
Връзка към пълния плейлист

„Колко зрение е необходимо за да бъдеш добър в професията си“?
Имахме интересни събеседници в лицето на музиканта и музико терапевт Миглена Павлова, психологът Иван Иванов, музикантът Ивайло Донков и Пламен Веселинов – създател и управител на ресторант "Тенебрис", който е първия на Балканите тъмен ресторант, а обслужващият персонал е изцяло от незрящи служители.
Връзка към плейлиста

„Какво виждаме? Как изглежда физическият свят през очите на хората с нарушено зрение“
Срещнахме се с д-р Петя Стратиева – председател на
Сдружение „Ретина България, с която говорихме за редките очни заболявания и значението на генетичната диагностика. Разменихме роли с психолога и семеен психотерапевт Райна Соколова.
Преведохме и споделихме един интересен експеримент, представляващ компютърна симулация показваща как изглежда ежедневието през очите на хората, засегнати от някои от най-често срещаните очни заболявания. Материалът ни е предоставен от Британската неправителствена организация Thomas Pocklington Trust, за което им благодарим.
Връзка към пълния плейлист

„Уеб достъпността за потребители с нарушено зрение“
Посетихме офис за България на международната технологична компания Mentor Mate Където се срещнахме с Йоана Лалова – Обучител в програмата за тестване за достъпност на софтуерни продукти на компанията.
връзка към епизода

„Ръководства за работа с онлайн платформи за дистанционно обучение за потребители с нарушено зрение“
Поредица видео епизоди на подкаста (общо 14) бяха посветени на дигиталното приобщаване на хората с нарушено зрение. Създадохме поредица Аудио ръководства за работа с най-популярните онлайн платформи за дистанционно обучение адаптирани за потребители с нарушено зрение.
Аудио ръководствата са изработени в рамките на Проект "В помощ на дигиталното приобщаване на хората със зрителни увреждания" финансиран по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез фонд Активни граждани България.
В ролята на експерта влезе Стефан Цвятков
Връзка към плейлиста с епизодите

През следващия сезон на видео подкаста на фондация „Хоризонти“ планираме да обогатим плейлистите с ново интересно съдържание, както и да създадем нови тематични плейлисти. Вярваме, че заедно с вас – нашите съмишленици ще допринесем за едно по-информирано и по-включващо общество.
Абонирайте се за YouTube Канала на Фондация „Хоризонти“ за да получавате известия за нови епизоди на Horizonti-Podcast Horizonti.Podcast - YouTube.
Станете част от нашата общност и получавайте актуална информация за дейността на фондация „Хоризонти“, като последвате страницата ни във фейсбук
Информация за ресурсите и предлаганите услуги от фондация „Хоризонти“ е достъпна на нашия уебсайт

Бъдете здрави!

Автор: Аглика Недкова

Категории: