Проект „Софийската Света гора – минало и настояще”

Състояха се три от предвидените през месец септември 4 туристически обиколки, включващи Общо 11 манастира, Тракийска голема могила, крепостта Урвич и национална художествена галерия „Квадрат 500”.
Отново навсякъде бяхме гостоприемно посрещнати, но особено приятно и впечатляващо беше посещението в Княжевски манастир „Покров Богородичен”. Манастирът е отворен за посетители само в неделя и по празници, но добрите монахини отвориха за нас вратите на обителта, поднесоха ни интересна и вълнуваща беседа, разгледахме манастира, в който се намира църквата „Покров Богородичен” и още два параклиса – на Светител Серафим - основател на манастира и Св. Лука. Монахините бяха подготвили специално за нас тригласно изпълнение на църковни песнопения, икони и книжки. Изпратиха ни със звъна на манастирските камбани, от които се лееше многотонна мелодия. Благодарим от сърце на монахините, които ни подариха чудесни мигове, споделиха с нас молитвите си и ни пожелаха отново да се срещнем.

На 26 септември предстои четвъртата туристическа обиколка, в която ще направим посещение на Боянска църква, Боянски манастир и Драгалевски манастир, където ще ни очакват още приятни преживявания и незабравими моменти.

Категории: